vrijdag 23 november 2018

Tutorial kussenhoes met rits

Niks nieuw, niks moeilijk, gewoon een extra project voor de mensen die reeds Start To Sew bij mij gevolgd hebben en alle andere mensen die mij volgen uiteraard!

Een supermakkelijk project met een geweldig resultaat, dat willen we toch allemaal?
Ik ben helemaal weg van de brede ribfluweel, ideaal om kussens van te maken voor gezellige winteravonden in de zetel.  De 4 kleuren matchen onderling dan ook nog eens perfect.  
Hierbij een stap voor stap foto-tutorial:

We tekenen een patroondeel op maat van ons kussen.  Voor een kussen van 40 cm x 40 cm tekenen we een rechthoek van 42 cm x 42 cm, we voorzien dus 1 cm naadwaarde aan iedere zijde.Overlock of zigzag alle randen van beide delen.

 

 

Neem een rits die 10 cm korter is dan de zijde waar je rits moet komen.  In dit geval neem ik een rits van 30 cm.  Leg de rits gecentreerd op de slechte kant van 1 deel en teken begin en einde van de rits af (rode streepjes op de foto).  Je hebt dus aan begin en einde +/- 5 cm over.

 

Speld beide patroondelen met de goede kanten op elkaar, we stikken enkel de zijde waar de rits gaat komen.  Stik de eerste 5 cm met je gewone steeklengte (2,5 mm), hecht begin en einde, dit is tot aan het eerste rode streepje.  Laat je naald in de stof en verzet je steeklengte naar de grootste die je op je machine hebt, bij mij is dat 6 mm.  Stik met deze grote steek verder tot aan het volgende rode streepje, hecht, verzet je steeklengte opnieuw naar de gewone lengte, stik de laatste 5 cm, hecht af.

 

Strijk de naad open.

Bevestig dubbelzijdige tape op de goede kant van de rits, doe dit langs beide zijden.

Kleef de rits met de goede kant naar beneden op de naad die je zonet opengestreken hebt, zorg ervoor dat de rits gecentreerd ligt.

Stik de rits rondomrond vast met je ritsvoetje.

Haal langs de goede kant van je kussen het stiksel met grote steek los, je rits komt nu mooi piepen tussen je stof!

Zet de rits open en speld de overige 3 zijden aan elkaar vast, goede kanten van de stof op elkaar.  Stik de 3 zijden.

Keer je hoes via de rits naar de goede kant en tadaaaaaaa, je kussenhoes is klaar!!!En dan is het tijd om te gaan experimenteren met kleuren en vormen!!!

Zin om je woonkamer ook winterproof te maken met deze kussens?  Dan heb ik goed nieuws voor jullie!  Je shopt dit weekend deze ribfluweel met maar liefst 30% korting bij Stoffenheide!


Fijn weekend iedereen!!!


10 opmerkingen:

 1. Leuk! Mooie kleurencombinaties. Bedankt voor de tutorial!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Duidelijke tutorial! Ik deed het jaren geleden met een andere en kreeg de rits er helemaal niet netjes in. Sindsdien werk ik met een blinde rits. Maar deze zal ik zeker ook onthouden.
  Geniet van zoveel gezelligheid!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Tutorials zijn altijd leuk, ik gebruik ook meestal een blinde rits maar voor ribfluweel zou ik toch jouw tutorial gebruiken omdat het dan wat dik wordt

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Hannelore Vandenbussche27 november 2018 om 11:54

  Supermooie kussens! Ze staan op mijn to do-lijstje, maar vraagje... waar vond je die mooie roestbruine brede ribfluweel aub?

  BeantwoordenVerwijderen
 5. ah dat is een goeie! Thanks, ik heb hier nog stof liggen om mijn kussentjes te vernieuwen. Ik ga met deze tuto in actie schieten.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Dat heb je heel goed uitgelegd Carolien!
  En tof dat je zo gespeeld hebt met de kleuren en kleurvakken, echt een toffe set is het geworden.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Dank je wel voor de tutorial. Ik ga ermee aan de slag :)
  Ik vraag me wel af of de combinatie dubbelzijdig tape en naaien goed gaat. Wordt de naald dan noet plakkerig? Wat voor dztape heb je gebruikt?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi hoi, ik gebruik de dubbelzijdige tape uit mijn webshop in combinatie met de super universele naalden uit mijn webshop, deze naalden zijn gecoat waardoor deze niet gaan kleven wanneer je door de tape stikt!
   wondertape: https://www.ateljee-caro.com/Wondertape
   naalden: https://www.ateljee-caro.com/Schmetz-super-universele-naald-90

   Verwijderen